نحوه کار گیربکس دستی

مقالات فنی
نحوه کار گیربکس دستی

مقدمه

در این مطلب قصد داریم مختصرا به گیربکس دستی ، انواع و نحوه کار آن بپردازیم .

همان طور که میدانید هدف از تعبیه گیربکس (جعبه دنده) داخل خودرو انتقال نیروی حرکتی تولید شده توسط موتور به محور ها و سپس به چرخ هاست. وجود دنده های متفاوت داخل گیربکس به ما کمک می کند تا گشتاور های متفاوتی (بخونید “نیرو های حرکتی متفاوتی”) را به نسبت سرعت خوردرو به چرخ ها منتقل کنیم. برای این کار لازمه که بتونیم دنده ها رو به صورت اتوماتیک یا دستی جابجا کنیم. در ابتدا تمام گیربکس ها دستی بودند!

مطالعه مقاله :  نحوه عملکرد گیربکس های اتوماتیک

تاریخچه

تاریخچه گیربکس به سال ۱۸۹۴ بر می گردد. زمانی که مهندسین فرانسوی، رنه پنهارد ( Rene Panhard ) و امیل لواسور (Emile Levasor) اولین گیربکس ۳ سرعته دستی مدرن خود را ساخته و ارائه کردند . و پایه طراحی آن نقطه آغازین اکثر گیربکس های امروزی است! پنهارد و لواسور در گیربکس خود ، از زنجیر متحرک استفاده می کردند. در سال ۱۸۹۸ لوئی رنو (Louis Renault) از طراحی آنها استفاده کرد اما میله ای متحرک را با زنجیر جایگزین کرد و یک محور دیفرانسیل به چرخ های عقب اظافه کرد  تا کارایی گیربکس را افزایش دهد.

اولین خودرو پنهارد و لواسو

 

نمای کلی

ویژگی اصلی اکثر گیربکس های دستی وجود دسته دنده و کلاچ است که توسط راننده کنترل می شوند. اکثر خودرو های با گیربکس دستی به راننده این امکان را می دهند تا در هر لحظه هر دنده ای را که تمایل دارد انتخاب کند؛ اما در برخی از خودرو ها مانند خودرو های مسابقه، خودرو های سنگین و همین طور در اغلب موتورسیکلت ها راننده فقط مجاز است که در هر لحظه به دنده شماره قبل یا بعد برود و باید دنده ها را به ترتیب طی کند.

اکثر خودرو های امروزی شامل گیربکس هایی با ۴ تا ۶ دنده جلو به همراه ۱ دنده عقب می باشند. اما در بین تمام خودرو های سواری گیربکس ها از ۲ تا ۷ دنده متغیر اند. جالب است بدانید که گیر بکس ها در بین خودرو های سنگین معمولا بین ۸ تا ۲۵ دنده ساخته می شوند.

شمای گرافیکی گیربکس

عملکرد گیربکس دستی

در حالت کلی برای این که ببینیم که یک گیربکس دستی چطور کار می کند می توان گفت ما با فشار دادن یا رها کردن کلاچ ارتباط بین فلایویل (چرخ دواری که نیرو را از موتور توسط میل لنگ گرفته، ذخیره و منتقل می کنه) و صفحه فشار (در اصطلاح عامیانه دیسک و صفحه!)

اجزاء گیربکس

را قطع یا وصل می کنیم. با فشردن کلاچ در حقیقت ارتباط بین گیربکس و موتور قطع می شود. حال می توانیم به وصیله دسته دنده بدون این که به گیربکس و موتور فشاری وارد شود دنده را عوض کرده و در حقیقت چرخ دنده های گیربکس را در حالتی که تمایل داریم قرار دهیم . سپس کلاچ را رها می کنیم تا دوباره ارتباط بین فلایویل و صفحه فشار برقرار شود . در این صورت گیربکس به موتور متصل شده و میزان نیروی مطلوب ما به چرخ ها منتقل می شود.

 

 

دیدگاه خود را بیان کنید

برای ثبت دیدگاه تکمیل بخش های ستاره دار الزامی میباشد.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

  • سید احسان موسوی زاده مرداد ۲۴, ۱۳۹۷ در ۲:۲۰ ب.ظ

    ممنون بابت مقاله ی خوبتون

  • آدرس :‌ تهران ،کیلومتر 15 اتوبان فتح  به سمت غرب، بلوار 52 ( چیتگر جنوبی) ، پلاک 5، شرکت صنعت گیربکس کاسپین

    021-44923560-61
    021-44192615