نحوه کار گیربکس های اتوماتیک
نحوه کارکرد گیربکس های اتوماتیک
امروزه با گسترش استفاده از گیربکس های اتوماتیک شاید برای شما هم جالب باشد تا با نحوه عملکرد این نوع گیربکس ها اشنا شوید؛ ما در این مقاله سعی داریم تا به گونه ای مختصر و غیرتخصصی به بررسی عملکرد گیربکس های اتوماتیک بپردازیم.
نقش گیربکس
قبل از پرداختن به مشتقات گیربکس های اتوماتیک ابتدا باید هدف وجود این قطعه در ماشین ها بررسی کرد.
موتور ماشین نیروی دورانی (Rotational Power) تولید می کند و برای حرکت دادن به خودرو این نیرو باید به چرخ ها منتقل شود که وظیفه اصلی گیربکس انتقال درست این نیروست به نحوی که در مواقعی مانند شروع حرکت یا سربالایی ها این نیرو را چند برابر کند و در لحظاتی مانند سرپایینی ها نیروی کمتری را انتقال دهد.
نحوه کارکرد
گیربکس های اتوماتیک از بخش های متعددی تشکیل شده اند که قصد نداریم به بررسی دقیق ان ها بپردازیم و تا حد توان مطالب را غیر تخصصی بررسی می کنیم.
اجزای گیربکس های اتوماتیک
تورک کانورتر
هنگامی که ماشین را روشن می کنیم ماشین به جلو حرکت نمی کند. چرا ؟ چون ارتباط میان نیروی موتور و گیربکس و درنتیجه چرخ ها قطع است . انجام این وظیفه را تورک کانورتر به عهده دارد و می توان گفت این بخش مانند کلاچ در گیربکس های دنده ای است.
چرخ دنده ها
هنگامی که ماشین شما به سرعت های بالاتر می رسد به گشتاور (تورکی) کم تری احتیاج دارد و دنده ها هستند که می توانند میزان گشتاور منتقل شده را کم یا زیاد کنند. هرچه ، اصطلاحاً دنده سنگین تر باشد، گشتاور بیش تری انتقال پیدا می کند و هر چه دنده سبکتر،گشتاور کم تری منتقل می شود در ماشین هایی با گیربکس دستی شما با جابه جا کردن دسته دنده این عمل را انجام می دهید ؛ اما در گیربکس های اتوماتیک این کار به نوع گیربکس اتوماتیک شما وابسته است که می توانید در مقاله دیگر ما انواع گیربکس های اتوماتیک را بیش تر بشناسید.
در این جا ما به صورت کلی گیربکس های سیاره ای را مورد بررسی قرار خواهیم داد .
مجموعه دنده سیاره ای
یک مجموعه دنده سیاره ای از ۴ بخش زیر تشکیل شده :
- دنده خورشیدی
- حمل کننده سیاره
- چرخ دنده سیاره ای
- حلقه دنده
این مجموعه دنده سیاره ای دارای پنج دنده جلو و یک دنده عقب است که با نحوه قرار گیری و حرکت ۳ بخش : خورشیدی – سیاره ای – حمل کننده سیاره می تواند شش دنده ماشین را پیاده سازی کند. برای مثال در دنده یک ، با چرخش دنده خورشیدی و ثابت ماندن حلقه دنده ، حلقه های سیاره ای درون حلقه دنده به جهت عکس حلقه های خورشیدی شروع به حرکت میکند . این حرکات موجب حرکت حمل کننده سیاره ای در جهت موافق با حلقه خورشیدی می شود. این نوع پیکربندی سبب انتقال بیشتر گشاور که در دنده یک بایستی انتقال داده شود می شود. برای درک بهتر مطالب بالا به ویدیو زیر توجه کنید.
سخن پایانی
بخش های دیگری نیز در گیربکس اتوماتیک وجود دارد که به دلیل تخصصی نبودن مقاله ، ما به آن ها نپرداختیم .امیدوارم توانسته باشم به طریقی مناسب نحوه کارکرد گیربکس های اتوماتیک را برای شما توضیح داده باشم . در انتها اگر علاقه مند به مطالعه تخصصی تر هستید ، میتوانید از سایت زیر که در این مقاله نیز از ان وام گرفته شده است استفاده کنید.
مطلب جالبی بود ممنون
سلام اگر در خصوص نحوه رانندگی مطلوب با گیربکس اتوماتیک و مخصوصا گیربکس مدل al4 توضیحاتی در سایت گفته بشه خیلی خوب هستش
با تشکر